O&H in Goed Gevoel

Een te kleine kleerkast?
Of één die steeds opnieuw onoverzichtelijk wordt? 

Op vraag van Goed Gevoel werkte ik een hoop tips uit om je kleerkast op een praktische manier aan te passen aan een nieuw seizoen.
Zo zag het artikel eruit dat journaliste Lynn Guillaume maakte op basis van mijn tips:

                                                artikel Goed Gevoel O&H    IMG_2410

Wil je een blik achter de schermen?
Dit is de mail vol tips die ik haar gestuurd heb:

“Welke stuks kunnen ook nog mee tijdens de herfst en winter”

Ik vermoed dat deze vraag door een mode-expert wordt beantwoord, maar ik wil daar toch ook even mijn visie bij geven.
Wanneer ik klanten begeleid bij het organiseren van hun kleerkast stimuleer ik ze om enkel die stukken bij te houden die ze mooi vinden, hen passen en flatteren. Wanneer je dit doet heb je stukken die je het hele jaar wil en kan dragen. Veel past voor de 4 seizoenen als je het een beetje anders combineert.

“Welke stuks moeten we nu echt opbergen (en hoe)?”

Enkele tips buiten de kleerkast:
  1. Gebruik de ruimte in je valies: laat deze niet leeg op een schap of in een kast staan. Berg er in de winter zwemgerief, picknickdeken, petten en zomerhoeden in op.
  2. Koop enkele onderbedboxen. Hierin kan je niet enkel kleren kwijt, maar ook jassen en schoenen (flip flops, sandalen).
  3. In een kist past enorm veel. Zet er één aan het voeteinde van je bed of in die leegstaande ruimte onder je trap. Het is perfect voor de grotere stukken zoals zomerlakens en de strandhanddoeken.
  4. Zelfs al heb je voldoende plaats op zolder of in een andere kamer, kan je het volume van je kleding verminderen door gebruik te maken van vacuumzakken.
In je kleerkast:
  1. Zomerkleedjes of rokken die je niet in een doos wil steken, maar wil ophangen kan je opbergen in een kledingzak. Ze hangen dan nog wel in je kast, maar visueel hangen ze niet tussen de winterkleren.
  2. Een hoge legplank waar je moeilijk aan kan is perfect om dozen met kleren te zetten. Een leuke DIY hiervoor is het beplakken van pampersdozen met inpakpapier. Pampersdozen zijn ontzettend stevig en stapelen goed. Ze inpakken met inpakpapier maakt ze nog mooi ook.
  3. Bij een diepe kleerkast moet je de ruimte achter je kleren benutten. Hang haken aan de achterkant van je kleerkast (achter je kleren) waaraan je je zomerjas, zomerhandtas  of je petten kan ophangen.
  4. Dit geldt ook voor schappen. Zo kan je je stapels topjes achter je stapel rolkraagtruien leggen als je ze dwars in je kleerkast legt. Op deze manier ebruik je de gehele breedte en ook de diepte van je kast of schuif.
  5. Gebruik een kleerhanger voor meervoudige stukken. Deze hang je helemaal aan de zijkant met je zomerbroeken/rokken die je nu niet nodig hebt.

“Hoe kunnen we de kastruimte vergroten nu er weer nieuwe kleding bijkomt”

  1. Evalueer eerst je kleren: zijn er stukken die je niet hebt gedragen, die versleten zijn na dit seizoen of je niet meer passen? Doe ze dan nu weg naar een goed doel.
  2. Gebruik de binnenkant van je deur: hang er haken tegen, gebruik een ‘over de deur’ kapstok, zelfs mandjes kunnen aan de binnenkant gehangen worden. Perfect voor sjaals, mutsen en handschoenen, maar ook voor broekkousen. Met  mandjes met zuignappen hoef je zelfs niet te vijzen.
  3. Hang een haak aan de binnenkant van je kastdeur voor de kleren die je de volgende dag wil aandoen. Zo bespaar je ’s morgens tijd.
  4. Heb je vooral hangplaats, maar geen schuiven? Zet een lage kast onderin je kleerkast of een iets hogere in de helft waar je blazers en andere kortere spullen hangen.
  5. Ook een hangende kledingopberger is dan een oplossing. Er passen meer kleren in dan wanneer je ze ophangt. Je kan er een hoop broeken, truien en tshirts in kwijt.
  6. Gebruik de vloer van je kast: Het is de perfecte plaats voor schoendozen (die buiten het seizoen erin en die van het huidige seizoen erop) of je mandje voor ‘alleenstaande’ kousen.
  7. Denk ook over andere alternatieve plaatsen voor je winterkleren: pijama’s kunnen in een schuif van je nachtkastje en ondergoed past misschien in een lade in je badkamer.
  8. Vergeet je schuiven niet onder te verdelen. Je kan hiervoor schoendozen (eventueel geschilderd of bekleed) gebruiken. Ook een raster uit karton is snel gemaakt en geschilderd.
  9. Rol je kleren op. Topjes, shortjes, kleedjes, … kunnen (afh. van de stof) beter opgerold worden. Zo passen er meer in je bak/mand en zullen ze minder verkreukelen.
  10. Een andere, plaatsbesparende, manier van je kleren in een schuif te bewaren is rechtop. Eenvoudig gezegd moet je ze dan een keer extra plooien. Dan zet je ze verticaal in de schuif. Zie voorbeeld.

Goed Gevoel Organiseer en Heers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp chat