Desorganisatie vermijden,  motivatie,  Opruimen,  Organiseren

Locatie, locatie, locatie

ofwel: Waarom je je wasmand op de juiste plaats moet zetten.

Ik herinner me dat mijn vader mij ooit het verhaal vertelde dat Mc Donalds nooit een pand koopt als het niet op de perfecte locatie is gelegen. De wijk, de straat, de winkels rondom, … alles draait om de locatie.
Dezelfde wijsheid geldt voor je wasmand, je speelgoedorganisatie, je schoenen- en je jassenkast.

location, location, location
Enkele uit het leven gegrepen voorbeelden:

Frustratie 1: Meneer zijn kousen liggen weer maar eens op de grond en zo’n 20 centimeter daarvandaan ligt een onderbroek die eigenlijk samen met die kousen in de wasmand hoort.

Frustratie 2: Je sleutels, zonnebril en gsm liggen op de keukentafel in plaats van in de keukenschuif waar een speciaal bakje in zit voor deze spullen.

Frustratie 3: De kinderen laten hun schoenen in de gang slingeren, terwijl er genoeg plaats voorzien is in de schoenenkast. En dan spreken we nog niet over de jassen die op een stoel of zetel rondslingeren.

Wat doen we toch verkeerd? Er is toch een plaats voor die dingen? Waarom kan niemand die dingen op hun plaats leggen? 

Het antwoord is eenvoudig: je moet niet gewoon een plaats hebben voor de spullen, je moet de juiste plaats hebben. 

Voorbeeld 1: Meneer zijn kousen liggen (weer maar eens) op de grond en zo’n 20 centimeter daarvandaan ligt een onderbroek die eigenlijk samen met die kousen in de wasmand hoort.
Niet doen: zagen. 🙂
Wel doen: Evalueer waar je wasmand staat: staat die bijvoorbeeld in de badkamer, hoewel hij zijn kleren in de slaapkamer uitdoet? Overweeg dan om een wasmand in de slaapkamer te zetten. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een mooie rieten mand of een gewone bak of mand die op de bodem van de kleerkast staan.
Staat de wasmand al in de juiste kamer, maar staat er een deksel op? Haal dan eens het deksel eraf. Het oogt misschien minder mooi, maar wie weet werkt het en het is beter dan ondergoed op de grond. 

Voorbeeld 2: Je sleutels, zonnebril en gsm liggen op de keukentafel in plaats van in de keukenschuif waar een speciaal bakje in zit voor deze spullen.
Niet doen: vloeken op jezelf en van jezelf vinden dat je lui bent
Wel doen: Geef dat bakje in de schuif op. Dat is tegendraads, te moeilijk en zal nooit werken.
Probeer de volgende keer dat je je huis binnenkomt bewust te ervaren waar je je spullen wil neerleggen: op het kastje in de gang, op de grond, op je keukentafel, …. Zoek dan op die plaats een oplossing: een mooie schaal op dat kastje, een haak aan de muur voor je handtas, een wandplank op een vrije muur, een mand op je aanrecht, …

Zorg er vooral voor dat het een snelle en praktische oplossing is.

locationlink link link 

Voorbeeld 3: De kinderen laten hun schoenen in de gang slingeren, terwijl er genoeg plaats voorzien is in de schoenenkast. En dan spreken we nog niet over de jassen die op een stoel of zetel rondslingeren.
Niet doen: Achter hun gat opruimen.
Wel doen: Vereenvoudigen. Kinderen zijn van nature te actief en te speels om alles netjes achter te laten (althans, de mijne toch). Wanneer wij thuiskomen na school zijn ze enthousiast om weer met het speelgoed van thuis te spelen. Zodoende denken ze er wel aan hun schoenen uit te doen, maar lopen ze nog met hun sjaal om de woonkamer binnen of omgekeerd.
Dus moet je het voor hun kinderlijk simpel maken. En alles samen op één plaats houden.

Dit zijn foto’s van onze gang:

1. Ze hebben elk een stoeltje waaronder 1 paar schoenen staat. Hun andere schoenen staan in de ladekast. Wanneer ze weg zijn, staan hun pantoffels onder het stoeltje.
Ik vind het geen probleem dat er één paar schoenen in het zicht staat. Met dit natte winterweer zou ik ook niet willen dat ze hun natte schoenen in een kast zetten.

location 3

2. Ieder zijn haakje: ik heb er nog net geen logo aanhangen zoals op school, maar ze weten allebei aan welk haakje hun jas en fluovest moet. En dat gebeurt dan ook consequent. Zouden er geen haken op kinderhoogte hangen, dan zou ik elke dag jassen van de grond kunnen oprapen.

location 2

3. Bakjes: Sjaal en muts moeten in de bovenste lade. Ze hebben elk een bakje (= schoendoos) waar hun eigen spulletjes in moeten. Geen gerommel of gezoek ‘s morgens.

location 1

Zoals je ziet hebben wij hier op 1,5m² alles bij elkaar. Dit stuk gang is groot genoeg voor ons drieën wanneer we van school komen en alles heeft een plaats gekregen.
Stel dat ik de kapstokken in de gang zou laten en een schoenenkast in de berging zou zetten, is de kans al veel kleiner dat alles netjes zou worden opgeruimd.

Veel mensen denken dat organiseren gelijk staat met opruimen, maar organiseren gaat veel verder: je moet opnieuw nadenken over de beste plaats voor dingen. 
Het zorgt ervoor dat je huis zo is ingericht dat, zelfs op de drukste momenten, alles zijn plaats vind, en dat jij alles terugvind.Kijk naar je natuurlijke neigingen: waar leg je iets weg of laat iemand iets rondslingeren en zorg op die plaats voor een oplossing. 

Veel succes,

organiseer en heers post ondertekening naam

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp chat