10 tips om niet overweldigd te worden door al dat papier
Desorganisatie vermijden,  motivatie,  Organiseren,  Tips

Overrompeld door papier? Start met deze 10 tips!

Voor velen onder ons betekent papier: rommel. Of het nu reclame, bankpapieren, catalogen of kindertekeningen zijn, het komt constant binnen in ons leven.
En vaak vinden we niet de tijd om al deze papieren te verwerken. Slechter nog: we nemen niet de tijd om belangrijke papieren van de echte rommel te scheiden.

Deze 10 tips zijn allemaal stapjes in de goede richting: vermijden en overleven in een tsunami van papier.

10 tips om niet overweldigd te worden door al dat papier

Vermijden

Beter voorkomen dan genezen!

1. Plak een sticker op je brievenbus.
Er komt een enorme massa papier ons huis in via de brievenbus. Reclame die je alleen maar wil aanzetten nog meer te kopen. En wanneer je bezig bent je huis op orde te zetten, is dat echt niet wat je wil.
Ga dus langs je gemeentehuis en haal een sticker op. Limburgers kunnen er ook hier een bestellen en voor mensen van de provincie Antwerpen heb ik het Ecohuis gevonden.  Je kan ook terecht bij OVAM.

Hou reclame aan de brievenbus tegen

2. Vermijd papieren rekeningen door te werken met een dienst als Zoomit. Zo komen je rekeningen direct in je online banking account terecht in de plaats van in de brievenbus. Het maakt je betalingen veel eenvoudiger.

3. Een bijkomende manier om een overdaad aan leesvoer te vermijden is het opzeggen van magazine abonnementen. Het heeft geen zin om 5 abonnementen te hebben als je geen tijd hebt om te lezen.
Het is aangenamer om op een rustige manier 1 magazine te lezen dan gejaagd alles te proberen doornemen.

4. Zet je papierbak op een heel toegankelijke plaats.
Moet je altijd naar de kelder of garage om papier weg te gooien? Slecht idee.
Maak het jezelf gemakkelijker door een papierbak te voorzien dicht bij je bureau of in je keuken.

papierbak

5. Nu je een toegankelijke papierbak hebt: doe je post daar open. Gooi de enveloppen direct weg, alsook reclame (als je tip 1 niet gevolgd hebt) en brieven waar je toch niets mee gaan doen.
Wees eerlijk met jezelf: hou geen dingen bij met de gedachte ‘ooit doe ik daar iets mee’. 99% van de tijd komt daar toch niets van.

Verwerken

6. Eén van de meest gemakkelijke dingen om weg te gooien zijn catalogen. Ze zijn dik, slingeren vaak rond en geef toe… hoe vaak kijk je er in? Gelukkig vind je alles ook online terug.
Gooi dus met een gerust hart de Ikea cataloog weg. Of die van de Collishop, Brico, auto-onderdelen, La redoute, … Heb je iets nodig? Dan heb je het waarschijnlijk in minder dan 5 minuten online gevonden.

7. Heb je magazines die je toch echt wil lezen? Leg ze dan waar je ze zal lezen. Op je salontafel, op je nachtkastje, op toilet, … maakt niet uit.
Zorg er ook hier voor dat de hoeveelheid magazines doenbaar blijft. Een mand vol magazines en maar 10 minuutjes per week om ze door te nemen? Dan wordt de stapel alleen maar groter.

Leg je boekjes waar je ze leest... ook op toilet

8. Kindertekeningen: voor sommige mensen het moeilijkste om weg te gooien.
Daarbij moet je je de vraag stellen: “voor wie hou ik dit bij?”.
Ik hou ze bij voor de kinderen. Ik vind het leuk om van elk schooljaar de leukste (5) knutselwerkjes bij te houden. Op het einde van de rit zal ik dan (16 jaar x 5 knutselwerkjes = ) 80 knutselwerkjes hebben om door te geven. Dat lijkt me voldoende om hen een beeld te geven van wat ze hebben gedaan en hoe ze zijn geëvolueerd.
Daarnaast hou ik kerst- en paasknutselwerkjes bij in de bijhorende dozen met kerst- en paasversiering. Zo komen deze knutselwerkjes jaarlijks voor een aantal weken terug als versiering.

Hou je ze bij voor jezelf? Dan is het misschien een leuk idee om er een fotoboek van te maken zoals MamavanvijfVergeet niet dat het geen zin heeft om dingen bij het houden en er nooit naar te kijken.

mamavanvijf: fotoalbum van knutselwerkjes

9. Heb je een project gaande? Misschien ben je zoals wij bezig met het isoleren van je buitengevel?
Verschillende aannemers komen langs, sturen offertes op en alles verzamelt op de buffetkast en de tafel in de woonkamer.
Leg daartussen nog een paar facturen, visitekaartjes, een boodschappenlijstje en een blad van de school en je hebt een broeihaard van papierrommel.
Haal er dus tijdelijk een mand of doos bij waarin je alles met betrekking tot dat project in legt. 

10. Probeer snelle beslissingen te nemen. Dat vergt wat oefening, maar het wordt gemakkelijker.
Zit er in de boekentas van je kind een briefje over een boekenbeurs, bingo of schoolfeest? Kijk dan die dag nog of dat past in je agenda en beslis of je wil gaan.
Afhankelijk van je antwoord zet je de activiteit in je agenda of gooi je het weg.
Laat de briefjes dus niet slingeren op de keukentafel of het aanrecht. 

Laat je vanaf nu niet meer overweldigen door al het papier dat je huis binnenkomt. Hou zo veel mogelijk tegen en zet eenvoudige systemen op om binnengekomen papier snel te verwerken.

Ken je iemand die baat zal hebben aan deze tips? Stuur dit artikel naar ze door.
Ze zullen je dankbaar zijn!

Groetjes,

organiseer en heers post ondertekening naam

 

 

quotes OenH 4-01

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp chat