doe het zelf,  Duurzaamheid,  kringloopwinkel

Goedkoper & duurzamer organiseren kan

Iedereen weet dat we voorzichtiger moeten omspringen met de natuur en de grondstoffen die we hebben. 
En toch is dat in het dagdagelijkse leven vaak heel moeilijk: omwille van tijdsnood en gemak kiezen we vaak voor de meest gekende optie. 

En als mensen denken aan organiseren denken ze direct aan Ikea, Action, Blokker, … En hoewel dat heel praktisch is, dragen we zo steeds meer bij aan de vervuiling van de aarde: van transport tot productieproces en afbraakproces, er komt veel verbruik van grondstoffen aan te pas. 

Ik wil zeker niet het heilig boontje uithangen en zeggen dat wij dat niet in huis hebben, maar hoe meer ik er mee bezig ben, hoe bewuster ik er door geworden ben. En hoe meer ik besef dat het ook anders kan:

organiseren-goedkoop-en-duurzaam

Als onderdeel van mijn lezingen dit weekend op de Bio-licious beurs wil ik ook de nadruk leggen op herbruik & duurzamer organiseren. 
Zo vang je 3 vliegen in 1 klap: jij hebt een opgeruimd huis, je doet dat op een manier die veel beter is voor het milieu en … het is veeeeel goedkoper. 

Het kan zelfs gratis! Heb je een plaats die moet georganiseerd worden? Ga dan eens eerst shoppen in je eigen huis
Heb je bv een pennenpotje nodig? Waarom geen mok of vaasje gebruiken? 
Een bakje nodig voor wasspelden? Ik had eens een klant die geen afscheid kon nemen van een mooi mandje, maar er ook niet echt een plaats voor had. Nu wordt dat mandje nuttig gebruikt en kan ze er van genieten wanneer ze haar was op hangt. Gebruik bijvoorbeeld schoendozen om lades onder te verdelen of een oud wijnkistje voor boeken. 

Niets gevonden? Kijk dan eens op een tweedehandswebsite of ga langs bij een rommelmarkt of kringloopwinkel (dit laatste vind ik het gemakkelijkste: ik breng spullen weg en ga dan binnen eens piepen om te zien wat voor leuks er is). 
Daar vind je vast een originele en goedkope oplossing voor je project. 

Heb je er geen ervaring mee? Inspiratie nodig?
Dit vond ik onlangs op een bezoekje naar de kringloopwinkel:

Deze kleine theedoosjes vond ik super schattig. Je kan ze natuurlijk voor thee gebruiken, maar ik ben er zeker van dat meisjes dit ook super schattig zouden vinden als schattendoosjes. In een bureau zouden ze kunnen dienen voor paperclips, rekkertjes, punaises, … en natuurlijk om je werkdag op te fleuren 🙂

img_20161025_103733

Doe je graag doe-het-zelf projecten en wil je een heel persoonlijk interieur? Heb dan ook aandacht voor de meubels. Met wat witte verf ( en wat fantasie) maak je van deze kast precies de kast uit Belle en het Beest 🙂

img_20161025_104353Afbeeldingsresultaat voor closet belle en het beest

Of …wie weet vind je wel het perfecte, geprefabriceerde systeem? 🙂 🙂

organiseren kringloopwinkel 4

Met een likje verf is zo’n prikbord weer als nieuw en perfect voor kindertekeningen, memobord of planningsbord:
(dat van ons is al wit, groen en blauw geweest)

img_20161025_103316

In de kringloopwinkel vind je ook steeds een ruim assortiment potjes. (Hoewel je er waarschijnlijk zelf genoeg hebt thuis).

organiseren kringloopwinkel 7

Plastic potjes zijn misschien heel praktisch, maar niet echt esthetisch. Met wat geluk vind jij misschien ook wel iets dat bij jouw interieur past. Deze gevlochten mandjes kunnen perfect puzzels, auto’s of ander speelgoed verbergen in een woonkamer. Meer inspiratie daarover vind je ook hier.

organiseren kringloopwinkel 6

Wat was jouw leukste vonst in een kringloopwinkel? Laat het me weten in de comments.

Groetjes,
Sarah

2 Comments

 • sarahbrouwers

  Hoi Evelyne, Je moet inderdaad wel wat geluk hebben & soms met een ander oog naar de dingen kijken.
  De action is ook één van mijn favoriete winkels: gemakkelijk en niet duur.
  Veel organisatieplezier, Sarah

 • evelyne zoike

  Sinds kort hebben we een kringloopwinkel op de winkstraat, dus ik wandel dan wel even binnen. Nog niets gevonden tot nu toe.
  Ik hou van organiseren en mijn favoriet daarvoor is Action !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp chat