ikea,  Organiseren

Ikea in huis. Wie niet?

Momenteel lopen in Ikea Nederland de opruimweken. Reden genoeg vond ik om ook eens bij mij thuis rond te kijken welke Ikea opbergers wij gebruiken om onze spullen onder controle te houden. Hopelijk doe jij hier ook wat ideetjes op. 

ikea dag rommel collage

 De groene Pruta opbergers zijn bedoeld als voedselopbergers. Ik vind ze echter geweldig om veel andere dingen in op te bergen en je ziet ze op vanalle plekken in huis verschijnen.

De voordelen:
* ze zijn goedkoop (3,5 euro voor een set van 17 doosjes met deksel);
* het pakket komt met veel verschillende vormen, dus er past altijd wel eentje;
* ze zijn doorzichting: je kan dus snel zien wat erin zit en het oogt mooi in je kasten/schuiven;

Ik gebruik ze momenteel onder andere voor knutselgerief en in de buffetkast (zie ook deze post).

ikea dag rommel 005

ikea dag rommel 003

 Onderstaand douchemandje diende in onze oude douche. Momenteel herbruik ik het in het waskot om een aantal schoonmaakproducten en aftrekkers georganiseerd te houden. Dit model hebben ze niet meer, maar een gelijkaardig douchemandje is de Immeln.

ikea dag rommel 004

Deze Glis bakjes worden volgens mij in heel veel huishoudens en klassen over de hele wereld gebruikt. Ze zijn perfect voor kleurtjes, stickers, kaartspelletjes, batterijen, naaigerief, stempels, wasspelden, uitsteekvormen en ga zo maar door. Daarom zijn ze net als de Pruta opbergers zo’n goede investering: wanneer ze niet meer voor het ene kunnen dienen, kan je er iets anders in opbergen. Op deze foto zie je een Glis bakje in gebruik in de knutsel keukenschuif.

ikea dag rommel 002

 Wij houden ons papieren weg van het aanrecht en de keukentafel met dit Kvissle tijdschriftenrek. Het geeft ons een plaats voor uitgescheurde, nog te proberen recepten en voor papieren waar op een later tijdstip nog iets mee moet gebeuren of die we snel willen terugvinden.

ikea dag rommel 001

Deze Variera plankinzet is bedoeld om “geplaatst te worden op een plank om meer opbergruimte te creëren voor glazen, schalen en kruidenpotjes”.
Spijtig genoeg blijkt dit bij ons niet te werken: er passen geen glazen of kopjes meer bovenop.
Gelukkig kon ik de Variera wel gebruiken in een onpraktisch hoge gangkast om twee lagen kerstversiering te stockeren:

ikea dag rommel 010

De witte Variera bakken staan in de keukenafdeling van de Ikea. Ze dienen echter perfect in onze diepe badkamerlades om washandjes en handdoeken op hun plaats te houden.
Dit zijn de eersten van hun soort die ik koop, maar omdat ze zo sterk zijn en ook heel mooi, zie ik mezelf nog gelijkaardige bakken kopen voor een volgend project.

ikea dag rommel 008

Deze Skubb bakjes komen in een set van 6. Hier gebruik ik ze in de bovenste badkamerlade. Ze zijn niet zo stevig, maar zoals je ziet liggen hier vooral kinderspulletjes in en geen zware dingen.
Ik ben niet helemaal tevreden van deze schuif, maar het is een goede tijdelijke oplossing.

ikea dag rommel 007

Het laatste item in mijn lijstje is de alombekende Expedit (nu Kallax). Samen met de Dröna bakken vormt deze een perfecte plaats om onze Duplo in te bewaren. Geloof me maar als ik zeg dat alle 5 bakken vol zitten. Het was dus nodig om een extra verdeling te maken. Vroeger moesten we 5 bakken doorzoeken om één bepaalde muur of diertje te zoeken. Nu hoeft er maar in 1 bak gezocht te worden. Van links naar rechts: gewone bouwblokken – alles op wielen – alles van het spoor – grote ruwbouwelementen – ventjes, dieren en accesoires.
Deze verdeling werkt voor ons en ook de kindjes vinden het gemakkelijk.

ikea dag rommel 006

 Voila, deze opbergers helpen ons alvast om ons huis georganiseerd te houden. En vooral: tijd te besparen.

Zoals je ziet hoef je dingen niet alleen te gebruiken waarvoor ze gemaakt zijn. Degelijke bakjes en potjes kunnen overal gebruikt worden. 

Helpt Ikea jou ook overzicht te houden? Of ben je super tevreden van een Ikea opberger? Laat het me weten. 

Wie weet eens tot in Ikea. 🙂 

organiseer en heers post ondertekening naam  

4 Comments

 • Sanne Berkhout

  Ik ben benieuwd hie je die printjes hebt gemaakt op de ikea boxen (expedit kast). En waar je je sjablonen vsndaan haalt.

  • sarahbrouwers

   Hoi Sanne,
   Dit heb ik gewoon met een schaar uit vilt geknipt en dan met dubbelzijdige plakband opgeplakt. Over het algemeen houdt het goed, maar de randjes krullen wel wat om.
   Als ik het opnieuw moest doen zou ik nu flock- of flexfolie gebruiken. Dan kan je ook gewoon met de schaar knippen en opstrijken of plakken.
   Voor de vorm heb ik gewoon het betreffende duplo stuk getraceerd op de achterkant van het vilt.
   Succes ermee 🙂
   Groetjes, Sarah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp chat